Pintakäsittelyt

Nikkelöinti

Nikkelöintiä käytetään lähinnä kiilto- eli koristekromauksen aluspinnoitteena, jolloin nikkelin tehtävänä on saada toivottu kiilto pinnoitettavalle kappaleelle sekä suojata pohjamateriaalia korroosiolta. Nikkeliä käytetään monissa tuotteissa sellaisenaan. Nikkelöity pinta on kova ja antaa kohtuullisen kulutussuojan pohjamateriaalille. Eri kylpytyypeillä saostetut nikkelipinnoitteet eroavat toisistaan laajalti.

 

Kromaus

Kromausta käytetään nikkelipinnoitteen päällä, kun puhutaan dekoratiivisesta kromauksesta. Kromaus pinnoitteena antaa lopullisen kiillon kappaleen pintaan. Kovakromausta käytetään kovuuden ja liukuominaisuuksien vuoksi erilaisissa teknisissä sovelluksissa.

 

Sähkösinkitys

Sähkösinkitys on yleisin teräksen elektrolyyttisistä pintakäsittelyistä. Sinkityksessä syntyvä pinnoite antaa hyvän korroosiosuojan ja se on esteettisesti hienon näköinen. Sinkitystä käytetään usein myös maalauksen alustana parantamaan korroosio-ominaisuuksia ja maalin kiinnipysyvyyttä.

Sinkitty pinta on passivoitava mm. hapettumisen estämiseksi. Tavallisesti käytetään kelta-. sini-, viher- ja mustapassivointiprosesseja. Kylvyt ovat pääosin 3-arvoista kromia sisältäviä liuoksia, joilla saadaan hyvä korroosiosuoja ja värisävy.

 

Kemiallinen nikkelöinti

Kemiallisessa nikkelöinnissä eli autokatalyyttisessä nikkelöinnissä pinnoite pelkistetään kappaleen pintaan kemiallisessa reaktiossa, jossa ei käytetä virtaa apuna. Muodostuva pinnoite on hyvin tasainen riippumatta kappaleen geometrisista muodoista. Kemiallinen nikkelikerros on myös erittäin kova ja kulumisenkestävä. Autokatalyyttinen nikkeli sopii teräkselle, alumiinille, messingille ja kuparille. Hyvän korroosiosuojan aikaan saamiseksi tarvitaan 25-50 mikrometrin pinnoitepaksuus.

 

Kuparointi

Kuparia käytetään runsaasti piirilevyteollisuudessa sekä lisäkorroosionsuojana nikkeli-kromi pinnoitteiden alustana. Kuparia käytetään myös erilaisissa RF sovelluksissa. Kuparoinnissa muodostuva pinnoite pystyy estämään eri pintojen kiinnileikkaantumisen sekä ns. kylmähitsautumisen. Kuparointi happamassa kylvyssä tasoittaa pinnan epätasaisuuksia sekä työstöjälkiä. Kuparipinnoite antaa hyvän tartuntapinnan muille käsittelyille.

 

Tinaus

Tinausta käytetään juotosalustana. Pinnoitteen alla käytetään yleensä joko kupari- tai nikkelipinnoitetta, jolla pyritään estämään pohjamateriaalin liukeneminen itse tinapinnoitteeseen. Pinnoite on korroosionkestävä ja myrkytön.