Kysymykset ja niiden vastaukset työn alla.

Kysymykset 6-kromin tilanteeseen liittyen:

Kysymykset REACH-asetukseen liittyen:

Muita kysymyksiä:

Lähetä kysymys:

Pyrimme keräämään ajantasaisen tiedon kysymyksiin ja lähettämään tiedon myös sähköpostiin. Sähköpostiosoitteita ei julkaista. Lähettämällä lomakkeen hyväksyt henkilötiedon (sähköpostiosoitteen ja kysymyksen) tallennuksen SGY sisäiseen käyttöön.

SGY järjestää avoimen etäkeskustelutilaisuuden Teamsin kautta 12.2.2021 klo 14:00-15:30. Tiedossa on keskustelua ja tilannekatsaus CTACSub luvan käytännöistä ja tulevista vaatimuksista.

Aika: 12.2.2021 klo 14:00-15:30

Osallistumislinkki: Tapahtuma pidetty

EU komissio on hyväksynyt joulukuussa 2020 CTAC Sub konsortion lupahakemuksen kromihapon käytölle pintakäsittelyssä EU alueella, pois lukien dekoratiivisen kromauksen (applikaatioryhmä 3). Yli viiden vuoden mittainen ja kahteen eri otteeseen EU REACH komiteassa äänestetyn lupahakemuksen auktorisointi kattaa viisi eri käyttökohde applikaatiota. Tämä lupa kattaa kromihapon hankinnan ja käytön syyskuuhun 2024 saakka lupaehtoihin valituissa käyttöryhmissä.

Koristekromauksen lupakäsittely jatkuu korvaavien menetelmien (substituutiokäsittely) osalta alkuvuodesta 2021. Koristekromaus on sallittua EU alueella lupahakemuksen käsittelyaikana.

Suomalainen kovakromausta tekevien yritysten yhteinen CRAN konsortio on jo aiemmin saanut vastaavan luvan EU komissiolta kovakromaukselle (applikaatioryhmä 2).

Molemmissa käyttöluvissa on useita eri velvoitteita. Uusi CTAC Sub konsortion lupa edellyttää mm. kromihappopohjaisten tuotteiden käyttäjiltä (Downstream Users) vuosittaisia seurantamittauksia työntekijöille ja työympäristöön. Ensi vuoden osalta tämä on tehtävä kesäkuun 18. mennessä.

Lisätietoa:

CTACSub konsortion lehdistötiedote 22. joulukuuta 2020

CTACSub konsortion lista yleisimmistä kysymyksistä ja vastauksista 22. joulukuuta 2020

Suomen Galvanoteknisen yhdistyksen hallitus toivottaa

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2021!

santa claus 2918 1920

Suomen Galvanoteknisen Yhdistyksen (SGY ry:n) talvitapaaminen järjestettiin poikkeuksellisesti virtuaalisesti Microsoft TEAMS työkalun avulla 20.11.2020. Päivän teemana oli ” Pintakäsittelyn vesienkäsittelyn trendit tulevaisuudessa”. Osallistujia oli reilu 30 henkeä.

Koulutuspäivien luennot käsittelivät Teollisten jätevesien puhdistamisen tehostaminen kunnallisilla jätevedenpuhdistamoilla (BEST hanke), kuudenarvoisen kromin tilannetta Euroopassa, teollisuusjätevesien käsittelyn parantamista ja yhteistyötä jätevedenpuhdistamon kanssa sekä kemiallisen ja sähkökemiallisen pintakäsittelyn tilaa Suomessa 2020.

Esitelmöitsijöinä olivat Anna Saarentaus, Jaakko Kapanen, Heli Lindberg ja Mika Maanonen. Päivän puheenjohtajana toimi Arto Yli-Pentti.

KUTSU Koulutuspäivään

Aika: Perjantai 20.11.2020

Paikka:Etä (Teams linkki lähetetään ilmoittautuneille)

Tervetuloa osallistumaan tämän vuoden koulutuspäivälle. Korona-pandemian takia järjestämme koulutuksen etänä.

Teema: Pintakäsittelyn vesienkäsittelyn trendit tulevaisuudessa

12:45 ‑ 13:00 Ilmoittautuminen
13:00 ‑ 13:05 Koulutuspäivien avaus, Arto Yli-Pentti, SGY:n Puheenjohtaja
13:05 ‑ 13:35 Teollisten jätevesien puhdistamisen tehostaminen kunnallisilla jätevedenpuhdistamoilla- BEST-hankkeen suositukset, Anna Saarentaus, John Nurmisen säätiö
13.35 ‑ 13:50 Keskustelu: ”Mitä pintakäsittelyteollisuus voi tehdä jätevesille vähemmän haitallisten kemikaalien käyttämiseksi?”, fasilitaattorina Jaakko Kapanen
13:50 ‑ 14:00 Kuudenarvoisen kromin tilanne Euroopassa - CETS työskentely, Jaakko Kapanen, SGY.
14:00 ‑ 14:10 Tauko
14:10 ‑ 14:50 Teollisuusjätevesien käsittelyn parantaminen ja yhteistyö jätevedenpuhdistamon kanssa, Heli Lindberg, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY
14.50 ‑ 15:00 Keskustelua yhteistyötavoista ongelmatilanteissa, fasilitaattorina Pauli Viljanen
15:00 ‑ 15:30 Kemiallinen ja sähkökemiallinen pintakäsittely Suomessa 2020, Mika Maanonen, Paisto Oy
15:30 ‑ 15.50 Loppukeskustelu, Arto Yli-Pentti

Tämän vuoden osallistuminen sisältyy yhdistyksen jäsenmaksuun. Muilta perimme 50,- € + ALV. Osallistumiseen sisältyvät luennot sähköisessä muodossa.

Ilmoittautukaa viimeistään 17.11.2020 mennessä alta löytyvällä lomakkeella.

Esitelmät (ohjelmamuutokset mahdollisia) jaetaan kotisivuiltamme sähköpostilla ennakkoon lähetettävillä salasanoilla.

Ilmoittautuminen on päättynyt. Jälki-ilmoittautumismahdollisuudesta voit kysyä: Arto Yli-Pentti p. 040 358 2208 / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Talvipäivät pidetään 20.11.2020 klo 13-16 verkossa.

Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumislomake avataan pian.

Vuosikokous pidetään toukokuun loppupuolella. Tarkempi aika, paikka ja osallistumistapa ilmoitetaan jäsenistölle myöhemmin.

Kevätkoulutuspäivät siirretään marraskuulle ja pidetään kaksipäiväisinä (pe-la). Erillistä talvitapaamista ei tämän vuoden marraskuussa siten pidetä.

Kevätpäivät 2020 & Yhdistyksen vuosikokous

Koronavirusepidemian vuoksi yhdistyksen hallitus on päättänyt siirtää kevätkoulutuspäiviä myöhemmäksi ja yhdistyksen vuosikokouksen aikataulua sekä järjestämistapaa selvitetään. Tiedotamme siitä myöhemmin.

Cr-autorisointipäätöksiin pyydetty lykkäystä koronavirusepidemian vuoksi

ECHA on pyytänyt Euroopan komissiota lykkäämään Cr-lupiin liittyviä autorisointipäätöksiä 3 kk.

BEST - Better Efficiency for Industrial Sewage Treatment

Teollisten jätevesien käsittelyyn ja sen kehittämiseen Itämeren alueella liittyvä BEST-hanke on vauhdissa. Seuraa John Nurmisen säätiön somesta (Youtube, Instagram, Linkedin, Twitter, Facebook) kiinnostavaa sisältöä seuraavan parin viikon aikana. Sisältää mm. Kalevala Korun jätevedenpuhdistukseen liittyen:

Kalevala Jewelry - as an example of good practices in the management of industrial wastewater

SGY:n kevätkoulutuspäivät 24.-25.4.2020 Hyvinkäällä siirretään koronavirusepideamian vuoksi myöhemmäksi.